Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Φασόλια γίγαντες πλακί

Καλή σαρακοστή! Η νηστεία αρχίζει και υπάρχουν πολλά εύγεστα πιάτα για να την απολαύσετε δεόντως.
Πού ξέρετε ίσως να συνηθίσετε την έλλειψη ζωικών προϊόντων και να γίνετε χορτοφάγοι που είναι πολύ trendy τελευταίως! Εnjoy!

Υλικά

500 γραμμάρια γίγαντες
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
½ φλιτζάνι ζεστό νερό
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
4-5 κλωναράκια σέλινο
1 καρότο ψιλοκομμένο
1 κονσέρβα ντοματάκια ολόκληρα
1-2 ντομάτες σε λεπτές φέτες

Μουλιάζουμε τα φασόλια από την προηγούμενη μέρα και τα βράζουμε μέχρι να είναι al dente (τραγανά) , παράλληλα ετοιμάζουμε τη σάλτσα.  
Βάζουμε το κρεμμύδι στη κατσαρόλα χωρίς λάδι  για 3-4 λεπτά για να φύγει η αψάδα και μετά προσθέτουμε το ελαιόλαδο τα καρότα, το σέλινο, τα ντοματάκια , αλάτι, πιπέρι και 2 κουταλιές ζάχαρη, περίπου για 20 λεπτά,  μέχρι να δέσει η σάλτσα. Βάζουμε τους γίγαντες σε κεραμικό ταψί και  περιχύνουμε με τη σάλτσα και τα ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το νερό και  καλύπτουμε τα φασόλια με τις φέτες ντομάτας και σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. Το βάζουμε στο φούρνο στους 200 βαθμούς στο συνδυασμό αέρα και  αντιστάσεις πάνω κάτω  για 1 ώρα. Το ελέγχουμε μήπως χρειαστεί περισσότερο νερό και όταν μαλακώσουν τα φασόλια αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο μέχρι να ροδίσουν οι φέτες ντομάτας.

1 σχόλιο:

  1. Μου άνοιξες την όρεξη βραδιάτικα για γίγαντες. Εάν είχα σπίτι θα τους έφτιαχνα αύριο αλλά θα αρκεστώ στη φασολάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή