Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Caramel banana torte - Τούρτα μπανάνας καραμέλας

Χθες πήγα στο σπίτι του Βρετανού πρέσβη Δρ Ντέιβιντ Λάντσμαν για μια παρουσίαση. Το σπίτι χτίστηκε για τον σημαντικό Έλληνα πολιτικό Ελευθέριο Βενιζέλο και πωλήθηκε από τη χήρα του, Έλενα Σκυλίτση, στη Βρετανική Κυβέρνηση. Είναι αναμφισβήτητα από τα ωραιότερα νεοκλασικά της Αθήνας. Χτίστηκε μέσα σε μόλις 2 χρόνια και είναι δημιούργημα του αρχιτέκτονα Αναστάση Μεταξά.
Είχα ξαναπάει σε μια εκδήλωση του προηγούμενου Πρέσβη Σερ Ντέϊβιντ Μάτεν που είχε καμιά 30ρια γάτες ελεύθερες στο χώρο να αλωνίζουν! Ήμουν τυχερή που δεν έχω αλλεργία. Συγκλονιστικό σπίτι, με φοβερές λεπτομέρειες. Για να φανταστείτε έχει δαντέλα ξύλου στις κάσες των πόρτων. Τι πολυέλαιοι, πίνακες, καθρέφτες. Όνειρο! και με κήπο αντίστοιχης θαλπωρής, ναι, στη καρδία της πόλης. Η χθεσινή βροχή σε συνδυασμό με αυτό τον τόσο βρετανικού βασιλικού μεγαλείου χώρο και το μπουφέ με τα γλυκά και τα σάντουιτς με έκανε να νομίζω πως ήμουν κάπου στο Λονδίνο για tea time!
Άψογη φιλοξενία και τι να πω για το γλυκό Caramel Banana Torte;! Ζήτησα αμέσως τη συνταγή. Θράσος;! Ήμουν σίγουρη ότι μέσα στη πρεσβεία φτιάχτηκε αυτό το πραγματικά γκουρμέ δημιούργημα μιας και κάνουν εκεί επίσημα δείπνα.
 Δεν είμαι των γλυκών, αυτό το γλυκό όμως ήταν τόσο ανάλαφρο, γλυκό όσο πρέπει με μια ξινούτσικη επίγευση. Με μεγάλη μου χαρά μου έκανε πραγματικά τη τιμή και βγήκε η σεφ της πρεσβείας! Ναι κυρίες και κύριοι, όχι μόνο δεν με έβρισαν που τους ζήτησα τη συνταγή μου έφεραν και τη σεφ!  Τι να πω; Γλυκύτατη, με το σκουφάκι-μπονέ και όχι με γκράντε σκούφο σεφ. Της έδωσα τα συγχαρητήρια μου της είπα τη θέλω. Σε 10 λεπτά είχα φωτοτυπία της συνταγής και σας την παραδίδω με μεγάλη περηφάνια!
Congratulations στη σεφ Jane Mortensen και την ευχαριστώ θερμά για την παραχώρηση της συνταγής. Μου έγραψε ότι είναι από το βιβλίο Complete book of home baking, παρόλο που φαινόταν και στη φωτοτυπία (έτσι για να μαθαίνουν μερικοί που οικειοποιούνται συνταγές άλλων!). Στο αντίτυπο δεν είχε δυστυχώς συγγραφέα ούτε εκδότη  γιατί προφανώς η σεφ δεν ήξερε ότι υπάρχουν πολλά με αυτό το τίτλο.   
Από την έρευνα που έχω κάνει πρέπει να είναι από το βιβλίο του 1950 της Ann Seranne, διάσημης συγγραφέας μαγειρικών βιβλίων της εποχής. Βρήκα και άλλα βιβλία με αυτό το τίτλο άλλα επειδή η συνταγή είναι από τη σελίδα 132 μόνο αυτό έχει 386 σελίδες τα αλλά είχαν κάτω από 132 σελίδες. Ντρεπόμουν να πάρω να την ενοχλήσω γιατί ήμουν σίγουρη ότι και θα έβγαινε στο τηλέφωνο και θα μου απαντούσε το ερώτημα.
Το μετάφρασα και voila το εκπληκτικό Caramel Banana Torte! Η συνταγή είναι για 8 κομμάτια, τεράστια κατά την άποψη μου, γιατί ήταν για 10+ όπως το είδα. Σας έβγαλα και φωτό. Μάλλον τότε ο κόσμος έτρωγε μεγαλύτερες μερίδες!
Για το κέικ
175 γρ. Αλεύρι  που φουσκώνει μόνο του(self raising flour)
¼ (1.25 ml) κουταλάκι μπέικινγ πάουντερ (baking powder)   
 ¼ (1.25 ml) κουταλάκι σκόνη σόδας (bicorbanate powder)       
 50 γρ. βούτυρο σε κομμάτια η μαργαρίνη
150 γρ. ζάχαρη περασμένη στο μπλέντερ για να γίνουν πιο μικροί οι κόκκοι η βρείτε ζάχαρη caster
175 γρ. ώριμες μπανάνες
½ κουταλάκι (2,5 ml) μοσχοκάρυδο
3 κουταλιές  ( 45 ml) γάλα
1 χτυπημένο αυγό
Για το Caramel (καραμέλα) σος
75 γρ. ζάχαρη
Για τη γέμιση και τη διακόσμηση
175 γρ. μαλακό τυρί (full fat soft cheese) αναμειγμένο με 2-3 κουταλιές ελληνικό γιαούρτι (θα βάλω στραγγιστό)      
2 κουταλιές χυμό λεμονιού
2 κουταλιές ζάχαρη άχνη  
175 γρ. ώριμες μπανάνες
50 γρ. ψημένες φλοίδες αμυγδάλου
Βήματα
1.      Λαδώστε ένα ταψί για κέικ (20.5 εκ) και βάλτε στη βάση λαδόκολλα και επαλείψτε την επίσης

2.      Κοσκινίστε τα αλεύρι και προσθέστε τη σκόνη σόδας με το μπέικιν πάουντερ  και τρίψτε τα με το βούτυρο μέχρι να γίνουν σαν ψίχουλα και μετά βάλτε τη ζάχαρη που περάσατε από το μπλέντερ

3.       Λιώστε τις μπανάνες και προσθέστε το μοσχοκάρυδο, το αυγό και το γάλα. Προσθέστε αυτό το μείγμα μαζί με το μείγμα με το αλεύρι

4.      Βάλτε το στο ταψί και ψήστε το στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου. Αφήστε το να κρυώσει για περίπου 5 λεπτά πριν το βγάλετε από το ταψί και μετά αφήστε το να κρυώσει και κόψτε το στη μέση οριζοντίως

5.      Φτιάξτε τη καραμέλα. Βάλτε τη ζάχαρη σε ένα μικρό σκεύος και μην την ανακατεύετε μέχρι να πάρει καφέ χρώμα

6.      Μόλις είναι έτοιμη η καραμέλα περιχύστε το κέικ και χρησιμοποιήστε ένα λαδωμένο μαχαίρι για να την απλώστε για να κάλυψη τελείως το πάνω μέρος. Διαχωρίστε με τη μύτη του μαχαιριού τα 8 κομμάτια

7.      Βάλτε το μείγμα τυριού και γιαουρτιού μαζί με το λεμόνι και τη ζάχαρη άχνη σε ένα μπολ και χτυπήστε τα μαζί και μετά προσθέστε τις μισές μπανάνες (περίπου 90 γρ.). Βάλτε αυτό το μείγμα ενδιάμεσα των 2 κομματιών του κέικ (σαν σάντουιτς)

8.      Βάλτε λίγο από το μείγμα γύρω από το κέικ για να καλύψετε το ύψος το και βάλετε από πάνω τα αμύγδαλα. Διακοσμήστε το πάνω μέρος του κέικ με το μείγμα τυριού και τα αμύγδαλα  

Η σεφ, όπως θα δείτε και στη φωτογραφία, πρέπει να έχει φτιάξει εκτός συνταγής  αυτό το σος που το περίχυσε και είχε γεύση κρεμώδες καραμέλας,μάλλον ελαφριά butterscotch σος. Υummy!
                   


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου