Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Παϊδάκια βουνίσια στόν φούρνου του σπιτιού σας

Μόλις πατήσω το πόδι μου σε περιοχή με βουνό ψάχνω για παϊδάκια ! Έχω μανία με τα ντόπια κρέατα που ψήνονται σε φωτιά από αληθινά ξύλα. Σπανίζει να βρεις αυθεντικά παϊδάκια στην Αθήνα. Όμως, αυτή η συνταγή θα σας μυρίσει λιβάδια και ας είναι στην σχάρα του φούρνου σας! Το πιο σημαντικό είναι να έχετε καλό κρεοπώλη που θα σας προμηθευσει ελληνικο τρυφερό αρνάκι. Στην λεωφόρο Πεντέλης ανακάλυψα εξαιρετικά κρεοπωλεία που έχουν τρυφερά κρέατα, πεντακάθαρα και με προσωπικό που αγαπάει αυτό που κάνει.
Υλικά
1 κιλό παϊδάκια 
2 πορτοκάλια
100 γραμμάρια βούτυρο
Δεντρολίβανο
Κόκκινο καυτερό πιπέρι, κατά προτίμηση φρέσκο
Χοντρό αλάτι κατά προτίμηση
Ανάβουμε  στο maximum την σχάρα και εάν έχει ο φούρνος σας συνδυασμό σχάρα-αέρα ακόμη καλύτερα. Πρώτα λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το δεντρολίβανο  και το κόκκινο πιπέρι και τα βράζουμε όλα μαζί για 5 λεπτά. Βάζουμε το μείγμα στην άκρη και περιχύνουμε τα παϊδάκια με το χυμό από τα πορτοκάλια  , τους ρίχνουμε λίγο από το χοντρό αλάτι και εάν το βούτυρο είναι ακόμη ρευστό με ένα βουρτσάκι  αλείψτε τα . Εάν έχει πήξει , βάζουμε ½ κουταλάκι  στο μέρος που το παϊδάκι έχει ψαχνό  και βούρ στην σχάρα! Το μείγμα βουτύρου-μυροδικών αν μας μείνει το φυλάμε στο ψυγείο και το χρησιμοποιούμε  μια άλλη φορά. Έτσι γίνετε και πιο έντονη η γεύση του. Μόλις ροδίσουν γυρίστε τα μέχρι να ψηθούν αναλόγως του γούστου σας, από μέτρια μέχρι καλοψημένα. Προσωπικά μου αρέσουν pink.
Tα συνοδεύω με πατάτες φούρνου. Αυτή την εποχή βρήκα Κυπριακές πατάτες φρέσκιας σοδειάς και απλά τις βάζω σε ένα ταψί με ηλιέλαιο και ελαιόλαδο, αλάτι χοντρό , πιπέρι. Μου αρέσει να τις ψήνω ταυτόχρονα (στον συνδυασμό σχάρα-αέρα) με τα παϊδάκια και τοποθετώ το ταψί κάτω από την σχάρα έτσι παίρνουν και γεύση από τα παϊδάκια που τα ζουμιά τους στάζουν πάνω στις πατατούλες! Μια σαλάτα με σπανάκι, ντοματίνια  περιχυμένα με ελαιόλαδο balsamico με μέλι, αλάτι και πιπέρι.
Φωτογραφία, ξέχασα να βγάλω από την σύγχυση που με βρήκε με τις μυρωδιές και την λαχταρά να τα φάω. Θα τα ξανακάνω σύντομα όμως γιατί είναι πανεύκολα και τώρα που κάνει και λίγο κρύο θέλω να νιώθω ότι είμαι εκδρομή στα βουνά και ας είμαι στην καρδιά της Αθήνας! Enjoy.  

4 σχόλια:

  1. Χμμ, τέτοια ώρα στο γραφείο με το ταπεράκι μας και την απλή σαλατούλα διαβάζουμε για παϊδάκια και πατάτες φούρνου!!!
    Πολύ ωραία ακούγεται με το χυμό πορτοκάλι και το δεντρολίβανο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μαίρη, κουράγιο...σε λίγο θα είσαι σπίτι! Πολύ μου άρεσε το blog σου http://cook-taste-travel.blogspot.com/. Καλή συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ολα καλά και όλα ωραία. Τα αρώματα έφτασαν ως εδώ.
    Μια ερώτηση μόνο. Πάνω στην σχάρα?? Σκέτα?? Μόνα??
    Να πιτσιλάνε το σύμπαν???
    Χμμμμμ....δεν νομίζω. Θα τα χώσω στο ταψί και θα τα σκεπάχω κιόλας με τρυπημένο αλουμινόχαρτο!!
    Καλό δεν θα γίνει κι έτσι??
    Καλημέρες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χμ, δεν το έχω δοκιμάσει...πιστεύω θα χάσουν την υπέροχη τσίκνα τους! Ενημέρωσε με για το αποτέλεσμα. Have a nice day.

    ΑπάντησηΔιαγραφή